Wat is Biebpanel?

Via BiebPanel kunnen bibliotheekleden en -bezoekers hun mening geven over allerlei zaken
die spelen bij hun bibliotheek, zoals de collectie, de inrichting, dienstverlening en activiteiten.

De Bibliotheek Scherpenzeel doet hieraan mee sinds 2015. Uw mening is ons van groot belang!

Naar Biebpanel

Biebpanel rapportage

Open vandaag nog uw gratis BiebPanel account!

In de ‘infographic’ ziet u de landelijke resultaten van het Biebpanel-onderzoek dat gehouden is in juni 2017. In dit derde onderzoek van 2017 stond de betrokkenheid met de Bibliotheek centraal. In welke mate zijn BiebPanelleden enthousiast over en betrokken bij de Bibliotheek? En hoe denken zij over betrokkenheid en inzet voor de Bibliotheek in de toekomst? In welke mate zien BiebPanelleden de Bibliotheek als een goed doel en wat zijn de mogelijkheden vanen hoe kijken zij aan tegen sponsoring door bedrijven? En wat is de houding van BiebPanelleden ten opzichte van boetevrij lenen?
Panelleden enigszins betrokken bij de Bibliotheek
Panelleden zijn enthousiast over hun Bibliotheken en een (klein) deel is betrokken bij de Bibliotheek in de zin van hulp of donaties. De belangrijkste drijfveren voor betrokkenheid zijn het voortbestaan van de Bibliotheek, maatschappelijke betrokkenheid en sociale contacten.

Hulp bij activiteiten: 13% is hiertoe bereid
Ruim één op de tien zou in de toekomst willen helpen bij projecten of activiteiten; bijna vier op de tien willen dat misschien doen. Dit is dan vooral op het gebied van leesbevordering voor kinderen en laaggeletterdheidbestrijding.

Hulp in de vorm van donaties: minder aantrekkelijke manier van ondersteuning
Slechts 2% zou de Bibliotheek financieel willen ondersteunen, al zou 30% dit ‘misschien’ willen doen. Dit geld zou dan, eveneens, bij voorkeur besteed moeten worden aan leesbevordering bij de jeugd, tegengaan van laaggeletterdheid en een uitgebreidere collectie.

Vriendenabonnement redelijk positief ontvangen
15% is positief over het idee van een vriendenabonnement, ruim de helft spreekt dit niet aan. Het spreekt vooral aan omdat men de toekomst van de Bibliotheek wil borgen, meer betrokken wil zijn en vanwege de korting op activiteiten. Panelleden die minder positief zijn, geven aan dat dat zij het huidige abonnement al duur genoeg vinden of tevreden zijn met het abonnement. Ook geven leden aan geen interesse te hebben in de geboden voordelen.

Sponsoring geaccepteerd door BiebPanelleden
Het merendeel vindt sponsoring door commerciële bedrijven passend bij de Bibliotheek ofwel staat er neutraal tegenover, al moet de onafhankelijkheid van de Bibliotheek wel gewaarborgd worden en moet de sponsor ook een maatschappelijk doel hebben.

Boetevrij abonnement: kritische houding
Men verwacht positieve maar vooral ook negatieve gevolgen van een boetevrij abonnement: men is zelf minder gehaast om de boeken uit te lezen, maar boeken zullen ook vaker en langer uitgeleend zijn. Veel leden zeggen uit zichzelf dat ze boetevrij geen goed idee vinden.
De resultaten van de Bibliotheek Scherpenzeel zijn verwerkt in het cluster Veluwe.
Cluster Veluwe bestaat uit de volgende bibliotheken:

● Cultura Ede
● de Bibliotheek Barneveld
● de Bibliotheek Brummen/voorst
● de Bibliotheek gemeente Nijkerk
● de Bibliotheek Noord-Veluwe
● de Bibliotheek Noordwest Veluwe
● de Bibliotheek Scherpenzeel
● de Bibliotheek Veluwezoom
● de Bibliotheek Wijchen
Deelname aan dit onderzoek
Het totaal aantal deelnemers aan dit Panel bedroeg 15.994 (59%). Het aantal deelnemers aan het Biebpanel van het Cluster Veluwe aan dit onderzoek bedroeg 1164 respondenten (een respons van 61%). Hiermee is de respons 2% hoger dan de respons van het totale BiebPanel.

Flitspeiling over Belastingspreekuren

Wij danken de panelleden hartelijk voor hun bijdrage aan de flitspeiling over belastingspreekuren in De Bieb.