Passend lezen

passend lezen

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben een leesbeperking. Zo telt ons land ruim 600.000 dyslectici en ongeveer 300.000 slechtzienden. De verwachting is dat het aantal Nederlanders met een leesbeperking de komende vijf jaar met 20% toeneemt. Dit komt door de dubbele vergrijzing en omdat bij steeds meer mensen de diagnose dyslexie wordt gesteld.

Om te zorgen dat zij ook kunnen genieten van een goed boek heeft de Bibliotheek iets nieuws: 45.000 gesproken boeken, exclusief voor leden met een leesbeperking. Want een goed verhaal zit tussen je oren.

Door de collectie van 45.000 gesproken boeken aan te bieden via www.bibliotheek.nl/passendlezen zorgt de Bibliotheek dat steeds meer mensen met een leesbeperking toegang krijgen tot passende leesvormen. De gesproken boeken zijn afkomstig uit de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen, de bibliotheekvoorziening voor mensen met een leesbeperking.

Een uitgebreide collectie
Van streekroman tot jeugdboek, van Kruistocht in spijkerbroek tot Het diner. Op www.bibliotheek.nl/passendlezen staan gesproken boeken in alle genres. De gesproken boeken zijn exclusief beschikbaar voor bibliotheekleden met een leesbeperking, zoals blind- of slechtziendheid of dyslexie. Maar ook leden met een andere beperking waardoor lezen niet of moeilijk gaat, kunnen gebruik maken van de collectie.

Eenvoudig op computer of tablet
Gebruik maken van gesproken boeken is heel eenvoudig en valt binnen het lidmaatschap van de Bibliotheek. Leden kunnen met hun lidmaatschapsgegevens een webaccount aanmaken. Hiermee hebben zij direct toegang tot de collectie gesproken boeken. De gesproken boeken zijn te beluisteren via een computer of tablet. Een internetverbinding is daarvoor wel vereist. In de Bibliotheek Scherpenzeel staat audio poster waar op bezoekers vijf fragmenten van de gesproken boeken kunnen beluisteren.