Tentoonstelling in de bieb over diversiteit

Gepubliceerd op: 23 september 2023 12:15

Op dinsdagavond 3 oktober opent Gideon Westrate zijn tentoonstelling over diversiteit. De tentoonstelling is te zien en te beluisteren in de Bibliotheek Scherpenzeel.

Gideon is onlangs afgestudeerd aan de Hogeschool Utrecht. Hij heeft de studie Social Work gedaan. De tentoonstelling over diversiteit is een onderdeel van zijn afstudeerproject.

Gideon vertelt enthousiast over het idee om onderzoek te doen naar diversiteit: “Tijdens mijn verhuizing van Scherpenzeel naar Utrecht viel me een aanzienlijk verschil op. Diversiteit was veel meer zichtbaar, en er heerste een sfeer van inclusiviteit. Ik besefte dat er culturele verschillen bestaan tussen dorpen en steden, en dat beide culturen hun eigen charmes hebben.”

Hij besloot te onderzoeken hoe cultuur ontstaat en zich ontwikkelt, vanuit een sociologisch perspectief. Daarbij heeft hij specifiek onderzoek gedaan naar het concept diversiteit en de vraag of het zinvol zou zijn om hier in Scherpenzeel aandacht aan te besteden, en zo ja, in welke mate en op welke manier.
Voor dit onderzoek heeft hij gesprekken gevoerd op verschillende niveaus, waaronder welzijnsorganisaties, de gemeente en de inwoners van Scherpenzeel.
Op basis van zijn onderzoek heeft Gideon een tentoonstelling samengesteld die een deel van die diversiteit laat zien en horen. Hier worden persoonlijke verhalen gedeeld die zowel de verschillen maar ook juist de overeenkomsten tussen ons als mensen belichten. De verhalen in de tentoonstelling zijn afkomstig van burgers uit Scherpenzeel.

De opening van de tentoonstelling door Gideon Westrate is op dinsdag 3 oktober om 19.30 uur in de Bibliotheek Scherpenzeel (in Kulturhus de Breehoek). Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. De tentoonstelling blijft tot eind november in de Bibliotheek.