Geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken

Gepubliceerd op: 16 februari 2021 16:39

Onlangs maakte Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekend dat de Boekenweek 2021 in verband met het Coronavirus wordt verplaatst naar de zomer. Van 6 tot en met 14 maart is er dus geen Boekenweek, maar het zal wel een week vol boeken worden.

Het voorwoord van de Boekenweek

Het voorwoord van de Boekenweek vindt plaats in de originele periode van de Boekenweek, van 6 tot en met 14 maart. In deze week worden, met het Boekenweekthema Tweestrijd in het achterhoofd, tal van on- en offline activiteiten georganiseerd. Dit alles om de lezers ook in maart te laten zien welke prachtige boeken er te koop en te leen zijn en hen op te roepen om hun favoriete boekhandel te blijven steunen.

Boekenweekgedicht

Als aftrap van ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ publiceert Trouw, op zaterdag 27 februari, het Boekenweekgedicht dat in het teken staat van het Boekenweekthema Tweestrijd.

De Kleine komedie en NS

Sinds 2001 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Dat betekent in 2021 twintig jaar hoofdsponsorschap: dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom organiseren Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Letterenfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het (online) podium van het theater. Deze optredens worden mede mogelijk gemaakt door de NS. Meer informatie volgt later.

Het Boekenbal op tv

Met vele honderden auteurs en met het boekenvak het glas heffen in Internationaal Theater Amsterdam is niet verantwoord, ook niet deze zomer. De 80ste editie van het Boekenbal zal daarom niet doorgaan. Op 5 maart zal er wel een speciale tv-uitzending gemaakt worden vanuit de lege schouwburg in Amsterdam (ITA). Diverse bekende schrijvers zullen de revue passeren om op unieke wijze samen het boek te vieren en tegelijkertijd voor de kijker thuis een tipje van de sluier van het traditionele Boekenbal op te lichten.

De Boekenweek in de zomer, met het Boekenweekgeschenk en Boekenweekessay

Het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets krijgen lezers aankomende zomer cadeau van hun favoriete boekhandel bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Ook het Boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen zal dan voor € 3,75 te koop zijn. Om de drukte te spreiden en lezers te stimuleren hun favoriete boekhandel te steunen zijn deze uitgaven een hele maand beschikbaar.