Boekenweek 2019:De moeder de vrouw

Gepubliceerd op: 21 februari 2019 14:53

Op zaterdag 23 maart gaat de Boekenweek van start, met als thema De moeder de vrouw. We vieren het boek, het lezen en brengen een ode aan het moederschap

Over de rol van de moeder en van de vrouw zijn vele verhalen te vertellen. Tijdens de Boekenweek komt schrijfster Griet Op de Beeck (uitverkocht) naar Woudenberg voor een schrijversavond.  De Boekenweek duurt tot en met zondag 31 maart.

Thema: De moeder de vrouw
Iedereen heeft een moeder: hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Daarom staan tijdens de Boekenweek 2019 boeken over moederschap centraal. Boeken geschreven door moeders, dochters en zonen. De Bibliotheek laat zien hoe veelvuldig de moederfiguur aanwezig is in de literatuur, en hoe veelzijdig de meningen zijn over moederschap en vrouwelijkheid. Staan deze identiteiten los van elkaar, of zijn ze met elkaar verbonden?

Cadeautjes van de Bibliotheek: speciaal Boekenweekgedicht
Dit jaar is er voor het eerst een speciaal Boekenweekgedicht. Het gedicht is geschreven door een hedendaagse vrouwelijke dichter en maakt deel uit van een serie gedichten rond het thema De moeder de vrouw, die verschijnt in Trouw. Tijdens de Boekenweek zal het gedicht als gratis ansichtkaart verkrijgbaar zijn in de Bieb (zolang de voorraad strekt).
Ook dit jaar weer verandert het AD Magazine speciaal voor de Boekenweek in een uitgebreide boekenbijlage. Dit Boekenweekmagazine staat vol interviews met schrijvers, inspirerende reportages, verdiepende artikelen en heel veel boekentips bij het thema De moeder de vrouw. Vanaf 23 maart kun je het Boekenweekmagazine gratis komen ophalen in de Bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Boekenweekessay: Murat Isik, Mijn moeders strijd
Het Boekenweekessay, dit jaar geschreven door Murat Isik, is vanaf de Boekenweek te leen in de Bibliotheek. Murat Isik, die met Wees Onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018 won, vertelt in het essay het verhaal van zijn moeder Aynur. Zij werd geboren in een dorp Oost-Turkije en kwam terecht in de Bijlmer, waar ze een jarenlange emancipatiestrijd voerde. Mijn moeders strijd is een ontroerend portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld.