Nederland Leest Jan Wolkers, de schrijver die als geen ander in staat was de aarde en alle uitspattingen van moeder natuur te bewonderen. Speciaal voor de grootste bibliotheekcampagne van Nederland heeft biograaf Onno Blom een bloemlezing samengesteld van Wolkers’ mooiste fictie en non-fictie over de natuur. Met deze hartverwarmende verhalen in de hand leert hij ons kijken naar de weelderige wereld van groei en bloei. Met de voeten in de klei maakt hij ons deelgenoot van de duurzame aarde.

Winterbloei is in november het cadeau voor iedere bezoeker.

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat democratie, in 2017 robotica en in 2018 was het thema voeding. Leden en niet-leden van de bibliotheek kunnen een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Het begon in Amerika met One Book, One City. Een actie die laat zien dat literatuur wel degelijk een breed publiek aanspreekt en dat het lezen van een goed boek niet alleen veel plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt. One Book, One City startte in Chicago in 2001 met de klassieker To Kill A Mockingbird van Harper Lee.