Scherpenzelers vertellen over hun werk in vroegere tijden

13 oktober 2021, van 19:30 tot 22:00 | Kulthurhus de Breehoek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zes Scherpenzelers vertellen over hun werk in Scherpenzeel. Voor de vierde achtereenvolgende keer organiseren de Bibliotheek Scherpenzeel en de Vereniging Oud Scherpenzeel gezamenlijk een bijeenkomst in de Breehoek in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Dit jaar is het landelijke thema ‘Aan het werk’. Er zijn verschillende redenen waarom dit thema is gekozen. Het grootste deel van ons leven zijn wij bezig met: werk. Betaald, onbetaald, vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf; voor het geld of voor het grotere goed. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. In Scherpenzeel zoomen we op woensdag 13 oktober in op mensen die in het verleden in Scherpenzeel gewerkt hebben en blikken terug naar de tijd toen zij begonnen met het werken in Scherpenzeel.

Martien Heijting zal tijdens de thema-avond in gesprek gaan met een zestal mensen die bereid zijn te vertellen over het werk wat zij vroeger in Scherpenzeel gedaan hebben. We stellen ze kort aan u voor.

  • Truus Waldman – Was jarenlang betrokken bij het onderwijs in Scherpenzeel in verschillende functies.
  • Johan Slappendel – Eén van de huisartsen.
  • Johan Lagerweij – Aannemer
  • Andries van der Berg – De eerste badmeester bij zwembad ’t Willaer en ambtenaar bij Gemeente scherpenzeel.
  • Tiny Seijdell – Werkzaam in een weverij
  • Jan van de Legemaat – Agrariër

De interviews worden afgewisseld met presentaties over de arbeid in Scherpenzeel bij de middenstand, bij de boer, thuis en in de fabriek.